Článek ze zpravodaje obce Libice nad Cidlinou č.2/2014

     Rok 2014 je pro SDH Libice nad Cidlinou rokem významným – dne 4. května 2014 uplynulo 130 let od založení sboru. V březnu se SDH již tradičně spolupodílelo na pořádání dětského karnevalu a okresního plesu hasičů a poté se již všechna činnost sboru soustředila na přípravy oslavy, která se konala 1. května 2014 v odpoledních hodinách v prostoru před hasičskou zbrojnicí. Po slavnostním zahájení velitel zásahové jednotky Bc. Martin Král přednesl několik vět nejen z historie sboru, ale vyzdvihl i jeho současné aktivity. S poděkováním zásahové jednotce za plnění povinností při výjezdech jak k požárům, tak při loňských rozsáhlých povodních, vystoupil ředitel Územního odboru Nymburk Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje pan plk. Ing. Luděk Turek. Poté se členové SDH odebrali položit věnce k pamětním deskám padlých v 1. světové válce. Po tomto pietním aktu již následoval bohatý kulturní program. Se svou sestavou se nejprve představily dívky z Aerobicu Opolany, poté předvedly týmy mladých hasičů své dovednosti v požárním útoku. Během celého odpoledne měli návštěvníci možnost nahlédnout jednak do historie sboru prostřednictvím kronik a fotografií z let minulých, jednak se seznámit se současnou činností sboru, jeho technickým vybavením a i oceněními získanými na soutěžích v požárním sportu. Na návsi pod kaštany si zájemci mohli prohlédnout hasičskou techniku, s níž disponují HZS Poděbrady a SDH Městec Králové. Ani občasné dešťové přeháňky neodradily milovníky dechové hudby a ti si tak mohli od 15 hodin vychutnat koncert Polabské Blaťanky. Program oslav završilo večerní vystoupení skupiny Dargi’s, které bylo symbolickou tečkou za výbornou atmosférou celého dne. 

     Na oslavy založení sboru navazoval dne 3.5.2014 již 4. ročník soutěže v požárním útoku O pohár sv. Vojtěcha, v jehož rámci se konalo 1. kolo Polabské ligy v požárním útoku žen, mužů a mladých hasičů. Bohužel vydatné deště, které v předvečer soutěže rozmáčely terén na fotbalovém hřišti, znemožnily její pořádání v avizovaném termínu. Soutěž tak musela být přesunuta na neděli 4.5.2014, kdy již proběhla na regulérním trávníku. Bohužel bez náhrady musela být zrušena večerní zábava s rockovou skupinou Roudenband. Naštěstí jsme se ze strany ostatních sborů setkali s pochopením situace a účast mužstev byla i přes počáteční komplikace hojná. Bohužel na družstvech dospělých z SDH Libice se projevila únava z posledních dní, kdy organizačně zajišťovali nejen průběh zmiňovaných oslav, ale i samotného soutěžního dne, a tak jejich výsledné časy nepatřily k nejlepším. Avšak přesto SDH jeden pohár získal, a to naše nejmenší děti, tzv. přípravka, vybojovaly na svém prvním závodě nádherné druhé místo.  

I v letošním ročníku SDH Libice nad Cidlinou v okresních soutěžích reprezentuje družstvo mužů, dvě družstva žen, mladí hasiči starší, mladší A a B a přípravka. Družstva mají za sebou již 3 kola Polabské ligy. Aktuálně se 21.6.2014 ve Vestci umístily ženy na 6. místě, starší děti na 9. místě, mladší „A“ na 7. a „B“ na 10. místě. Opět největší radost nám udělala přípravka, která i v oslabeném počtu svou kategorii vyhrála.

Děti však pouze netrénují a nezúčastňují se závodů. O velikonočních prázdninách si pro ně jejich vedoucí připravili výlet do Prahy. Celkem 25 dětí tak navštívilo na Výstavišti v Holešovicích největší putovní výstavu pravých dinosauřích fosilií Dinosaurium a na Malé Straně prošly uličkou duchů v Muzeu pověstí a strašidel. Na konci prázdnin kolektivy mladých hasičů odjíždí na tradiční letní soustředění, tentokrát do obce Sázava, část Sedliště, aby nabraly nové síly do závěrečné části sezony.

 

                                                                                             

                                                                                                             Mgr. Lucie Králová

                                                                                                          SDH Libice nad Cidlinou