Zpráva o činnosti sportovních družstev a mladých hasičů za rok 2014

Zpráva vedoucích kolektivu mladých hasičů

Dovolte mi, abych Vás jménem vedoucích kolektivů mladých hasičů seznámila s jejich činností v roce 2014.

Jak již bylo řečeno, k dnešnímu dni čítá členská základna mladých hasičů 33 dětí, tedy členů do 18 let.

I v letošním ročníku SDH Libice nad Cidlinou v okresních soutěžích reprezentovala družstvo mužů, dvě družstva žen, mladí hasiči starší, mladší A a B a po pauze i jedno družstvo přípravky, které absolvovalo pouze soutěž v požárním útoku. Pro mladé hasiče začíná sportovní sezona již v březnu pravidelnými víkendovými tréninky na Starém hřišti. V loňském roce jsme však nic nenechali náhodě a zahájili i zimní přípravu, která spočívali v trénincích v místní sokolovně. A je třeba konstatovat, že tato inovace zřejmě přinesla své ovoce hned na prvních závodech. Shodou okolností se jednalo Pohár sv. Vojtěcha, který se konal v Libici nad Cidlinou a jehož součástí bylo 1.kolo Polabské ligy v požárním útoku. Zde příjemně překvapily především naše nejmenší děti, tzv. přípravka, které vybojovaly na svém prvním závodě nádherné druhé místo. Bohužel na družstvech dospělých z SDH Libice se projevila únava z posledních dní, kdy organizačně zajišťovali nejen průběh zmiňovaných oslav, ale i samotného soutěžního dne, a tak jejich výsledné časy nepatřily k nejlepším.

Následovaly závody ve Vestci dne 21.6.2014, kde se umístily ženy na 6. místě, starší děti na 9. místě, mladší „A“ na 7. a „B“ na 10. místě. Opět největší radost nám udělala přípravka, která i v oslabeném počtu svou kategorii vyhrála.

Ani o prázdninách hasiči nezaháleli. Hned 12. července se děti zúčastnily závodů v Křinci a v notně pozměněné sestavě obsadily 2. a 4. místo. Ženy a

muži se již tradičně představili 9. srpna v poháru O káninského klokana. Mužům se příliš nedařilo, naopak ženy vybojovaly 1. místo. Svou pozici našeho nejúspěšnějšího soutěžního týmu potvrdily ženy i 6. září na Memoriálu F. Vance a V. Lehkého ve Slovči, odkud si opět odvážely nejcennější trofej.

Prázdniny uběhly jako voda a děti čekal nejen nový školní rok, ale i další kola ligy v požárním útoku. 4. kolo jsme vynechali, neboť jsme byli na letním soustředění, a tak zbývala jediná šance na vylepšení svých časů a vylepšení konečného umístění v tabulce. V sobotu 13.9.2014 v Bříství na medailové pozice však dosáhly pouze ženy, které získaly pohár za 3. místo. Bohužel v celkovém pořadí v lize jim toto místo uniklo a musely se spokojit s neoblíbenou bramborovou medailí. Štěstí nepřálo ani mladším a starším dětem, kterým jejich předvedené soutěžní pokusy nezajistily posun blíže k čelu tabulky a v konečném pořadí obsadily ve svých kategoriích 10., 11. a 12. místo. Přípravka se umístila na 5. místě, ale postarala se o překvapení dne, když se blýskla nejlepším časem sezony celé své kategorie – 28,65 s, což pro nás představuje velkou výzvu do nadcházejícího ročníku, aby se i oni přes svůj věk, kdy opět půjde o nejmladší účastníky ve své kategorii, stali rovnocennými soupeři ostatních družstev.

Dospělé týmy se se soutěžní sezonou 2014 rozloučily na posledním sání v Pňově. Děti však tou dobou ještě byly v plném tréninku, neboť je čekal vstup do nového soutěžního ročníku hry Plamen. Na tomto místě je třeba zmínit i náš, dá se říci vroubek, neboť jarní části hry Plamen roku 2014 jsme se kromě požárního útoku nezúčastnili. Budiž nám omluvou, že výsledky ZPV z podzimu 2013 nedávaly valné šance na důstojné umístění. Jeho předpokladem by byl tvrdý trénink štafetových disciplín, což jsme ale v oslabeném počtu vedoucích, kteří jsme současně trénovali ve svých kategoriích a organizačně zajišťovali

oslavy 130 let výročí založení SDH a následné ligy, nezvládli. Bohužel naší pozici nenahrává ani termínová listina, neboť tři disciplíny Plamenu se každoročně běhají o víkendu, kdy se koná libická pouť. Tím samozřejmě klesá zájem dětí trávit celý den na tomto závodě a za dané výsledkové situace jsme je ani příliš nepřemlouvali. Nicméně v letošním roce bude zřejmě vše jinak! Zúročily se asi i poměrně tvrdé podzimní tréninky, kdy děti 2x v týdnu před hasičárnou pilovaly všechny disciplíny hry závodu požárnické všestrannosti, aby se dne 4.10.2014 naše 4 družstva v tomto závodu představila v Milovicích. A nutno říct, že letos jsme opět ukázali, že stále patříme k okresní špičce. V konkurenci 30 týmů, obsadili naši mladší krásné 6., 13. a 22. místo (tady dlužno říct, že šlo o děti ze zmiňované přípravky, navíc kvůli onemocnění doplněné chlapcem z jiného družstva). A starší pak 12 místo z 32 družstev. Vzhledem k tomu, že si všichni uvědomujeme, že je tzv. opět o co hrát, nenechali jsme nic náhodě a během zimní přestávky trénujeme v sokolovně.

Činnost mladých hasičů však nespočívá pouze v požárním sportu. V loňském roce jsme opět navázali na tradici jednodenních výletů a o velikonočních prázdninách jsme si pro děti připravili výlet do Prahy. Celkem 25 dětí tak navštívilo na Výstavišti v Holešovicích největší putovní výstavu pravých dinosauřích fosilií Dinosaurium a na Malé Straně prošly uličkou duchů v Muzeu pověstí a strašidel. Nevynechali jsme ani procházku po Kampě, kde jsme obdivovali a náležitě využili k hraní dětské hřiště, a po Karlově mostě. Na konci prázdnin kolektivy mladých hasičů odjely na již zmiňované letní soustředění, tentokrát do obce Sázava, část Sedliště, aby nabraly nové síly do závěrečné části sezony. V loňském roce jsme soustředění prodloužili a to na celých 7 dní. Poslední týden v srpnu tak mladí hasiči vyrazili na předsezónní soustředění, které se letos neslo v duchu divokého západu. Kromě nácviku hasičských dovedností jsme vyráželi na výlety do okolí, např. do Zruče nad Sázavou, kde

děti zdolaly naučnou stezku rytíře Miloty z Kolowrat, předvedly své řidičské schopnosti na dopravním hřišti a závodily v kuličkovém areálu. Nezapomenutelným zážitkem byla exkurze do útrob hráze vodní nádrže Želivka – Švihov, kam se běžný turista nedostane ani na hráz, ale my jsme obdrželi speciální povolení od ředitele Povodí Vltavy. Historií vodního díla nás provedl sám pan hrázný. Nevynechali jsme ani prohlídku hradu Český Šternberk a Sázavského klášteru. Vydali jsme se i po stopách autora kocoura Mikeše Josefa Lady do jeho rodných Hrusic. Cestou jsme míjeli místa, která se často objevovala v jeho dílech – Hubačovský rybník, Hospodu U Sejků či zříceninu hradu Hláska. A protože se hasiči nejen ohně, ale ani vody nebojí, z Hlásky jsme přes Sázavu do Zlenic využili služeb místního převozníka. Byť jsme si pro tábor vybrali nejzazší termín a večer se nám teplotami připomínal blížící podzim, při všech výletech nám počasí přálo, a tak jsme si tábor všichni společně náležitě užili a zcela určitě jej v nějaké podobě letos zopakujeme.

Děti se také podílejí jak na přípravě karnevalu, tak například na úklidu zbrojnice, starší děti pak při rozlučce se sezonou připravily svým mladším kamarádům po setmění i noční pochod.

Závěrem mi dovolte poděkovat všem, kteří se na činnosti mladých hasičů podílejí, výboru SDH za materiální podporu, členům, kteří s námi jezdí na tábory a zajišťují nám tolik potřebné zázemí, rodičům dětí za pomocnou ruku a nadšení, které nám vedoucím v náročné sezoně dodává síly do dalších soutěžních klání. A v neposlední řadě děkuji za spolupráci i Obci Libici nad Cidlinou, a ostatním spolkům činným v naší obci - Tělovýchovné jednotě v Libici nad Cidlinou i Tělocvičné jednotě Sokol, i Místnímu ŕybářskému spolku. Pevně věříme, že v nadcházející sezoně se dětem nejenže podaří rozšířit sbírku pohárů

a medailí, ale především jim soutěžení bude přinášet minimálně stejnou radost jako dosud.

 

Mgr. Lucie Králová