Článek ze zpravodaje obce Libice nad Cidlinou č.3/2014

Ani o prázdninách hasiči nezaháleli. Hned 12. července se děti zúčastnily závodů v Křinci a v notně pozměněné sestavě obsadily 2. a 4. místo. Ženy a muži se již tradičně představili 9. srpna v poháru O káninského klokana. Mužům se příliš nedařilo, naopak ženy vybojovaly 1. místo. Svou pozici našeho nejúspěšnějšího soutěžního týmu potvrdily ženy i 6. září na Memoriálu F. Vance a V. Lehkého ve Slovči, odkud si opět odvážely nejcennější trofej.

Poslední týden v srpnu mladí hasiči vyrazili na předsezónní soustředění, které se letos neslo v duchu divokého západu. Ze základny v osadě Sedliště u Sázavy jsme vyráželi na výlety do okolí, např. do Zruče nad Sázavou, kde děti zdolaly naučnou stezku rytíře Miloty z Kolowrat, předvedly své řidičské schopnosti na dopravním hřišti a závodily v kuličkovém areálu. Nezapomenutelným zážitkem byla exkurze do útrob hráze vodní nádrže Želivka – Švihov. Nevynechali jsme ani prohlídku hradu Český Šternberk a Sázavského klášteru. Vydali jsme se i po stopách autora kocoura Mikeše Josefa Lady do jeho rodných Hrusic. Cestou jsme míjeli místa, která se často objevovala v jeho dílech – Hubačovský rybník, Hospodu U Sejků či zříceninu hradu Hláska. A protože se hasiči nejen ohně, ale ani vody nebojí, z Hlásky jsme přes Sázavu do Zlenic využili služeb místního převozníka. Dle ohlasů dětí se tábor opravdu povedl, a nezbývá než poděkovat všem vedoucím a našim „kuchařkám“ Olze Vaňkové a Jaroslavě Vojtíškové, které celý týden uspokojovaly dětské mlsné jazýčky (a že to leckdy nebylo jednoduché), za ochotu věnovat se místo své dovolené takřka dvaceti mladým hasičům.

Prázdniny však uběhly jako voda a děti čekal nejen nový školní rok, ale i poslední kolo ligy v požárním útoku. V sobotu 13.9.2014 v Bříství na medailové pozice dosáhly pouze ženy, které získaly pohár za 3. místo. Bohužel v celkovém pořadí v lize jim toto místo uniklo a musely se spokojit s neoblíbenou bramborovou medailí. Štěstí nepřálo ani mladším a starším dětem, kterým jejich předvedené soutěžní pokusy nezajistily posun blíže k čelu tabulky a v konečném pořadí obsadily ve svých kategoriích 10., 11. a 12. místo. Přípravka se umístila na 5. místě, ale postarala se o překvapení dne, když se blýskla nejlepším časem sezony celé své kategorie – 28,65 s.

Soutěžní sezona 2014 je v podstatě za námi, dospělé týmy ještě čeká rozloučení na Posledním sání v Pňově. Děti však stále pilně trénují, neboť je poslední letošní, i když ve skutečnosti zahajující závod následujícího ročníku, teprve čeká. Dne 4.10.2014 se naše 4 družstva představí v závodu požárnické všestrannosti v Milovicích.

Závěrem mi dovolte pozvat všechny spoluobčany na poslední společenskou akci pořádanou SDH v letošním roce, a tou je již 8. hasičská zábava, která se koná dne 15.11.2014 od 20 hodin v Kulturním domě. Letos nás bude večerem provázet kapela ESO. Přijďte si zatančit a pobavit se, těšíme se na viděnou!

 

Lucie Králová, jednatelka SDH Libice nad Cidlinou